søndag den 29. marts 2009

Doppler af Erland Loe (Gitte)


Naiv Super II

”Min far er død. Og i går tog jeg livet af en elg.”

Det er Erland Loe, når han er bedst (smag og behag, må man sige, Britt, jeg stod selv hurtigt af under ’Fakta om Finland’), navlebeskuende mandekrisebeskrivende samfundsrygvendende enkelthed.

Doppler, ægtemand, far, søn, bror og kompetent samfundsborger falder en dag i skoven på cykel og finder en særlig fred. Hændelsen finder sted kort tid efter faderens død, og herefter beslutter Doppler sig for at flytte i skoven og forlade sin hidtidige kompetente tilværelse med kompetent kone og kompetente børn. Ved romanens begyndelse har Doppler boet i sit telt i ca. ½ år og har netop stiftet bekendtskab med en elgkalv, hvis mor Doppler har dræbt for kødet. Kalven bliver herefter Dopplers ledsager trods Dopplers søgen efter ensomhed, kedsomhed og enkelthed. Helt kan Doppler ikke melde sig fra samfundet, da skummetmælk er en daglig nødvendighed. Mælk og andet, som den norske skov ikke kan tilbyde, klares med en bytteaftale, og andre fornødenheder, som fx chokolade, klares ved gratis men dog ikke lovlig forsyning hos enkemanden Düsseldorf, som er i gang med at bygge en miniaturmodel af Ardenneroffensiven i sin dagligstue. Doppler viser sig at være helt kompetent til friluftslivet, og bliver altså det i skoven, som han flygtede fra i byen, endda så kompetent, at andre mænd i midtvejskrise søger mod Dopplers eksil, og Dopplers simple liv trues. Kommer Doppler over krisen og vender tilbage til samfund og familie? Læs bogen. Det kan du trygt gøre, og tag Naiv Super med på vejen.

Jeg kom netop meget hurtigt til at tænke på Naiv Super, romanerne ligger tæt op af hinanden, trods alders- og situationsforskelle, men Erland Loe er jo også blevet ældre på de ca. 8 år, der er imellem. Umiddelbart husker jeg Naiv Super som mere underholdende, men Doppler er ikke ueffen. Der er særligt er vittig scene involverende en kamp om en kæmpetoblerone…

Der er ikke så meget udenomssniksnak. Enkel som Dopplers ønsketilværelse er romanen, og er med sine 175 sider hurtigt oplevet. Underholdende læsning, selv for en kvinde i 30’erne.
Jeg bliver vist nødt til at genlæse Naiv Super.

Doppler er fra 2004 og udkom på dansk året efter.

Gitte

1 kommentar:

Bogplukkerne sagde ...

Jeg bliver jo lige nødt til at kommenterer, når du efterlader et hip til mig og mit tidligere Loe-indlæg :-)

Jeg startede skam på Doppler med de bedste intentioner og forventninger. Jeg nåede både at læse om kiddet og kældergeneralen og hans forsyningsture til Civilisationen, inden jeg gav op. Desværre gik jeg så åbenbart glip af tobleronekampen! :-)

Men at sige, at han ikke har meldt sig ud af samfundet, fordi han stadig går rundt og lurer ind af folks vinduer og tusker sig til mælk til kiddet, er da en underdrivelse? Jeg synes i den grad, at han har meldt sig ud, og netop omtalen af bogen som en eksplicit samfundskritik og kritik af mænds midtvejskrise, hvor de ikke kan finde sig selv og meningen i samfundet, gjorde mig så positivt indstillet som udgangspunkt. Jeg ser nemlig også Naiv.Super og Fakta om Finland som samfundskritiske bøger inde under den lette ironi og de sjove indfald. En kritik af fokus på materialisme og status frem for livsindhold og en personligt meningsfuld tilværelse.
Desværre er Loe blevet for lommefilosofisk for mig. Eller også har jeg bare ændret mig for meget siden jeg læste de første bøger...

Britt